Odborné články

Výběr kardanové elektrocentrály k traktoru

Potřeba spolehlivého a mobilního zdroje elektrické energie je v dnešní době nepopiratelná. Zvláště v zemědělství a průmyslu, kde výpadky proudu mohou mít vážné následky a kde je často potřeba připojení i v oblasti bez elektřiny. Efektivním řešením jsou kardanové elektrocentrály, které přinášejí spolehlivý a snadno dostupný zdroj energie bez ohledu na distribuční síť.

 

Kardanové elektrocentrály využívají kardanovou hřídel k propojení s traktorem a využití jeho motoru k výrobě elektrické energie. Ta tedy nepotřebuje vlastní motor. Pokud máte traktor, máte také zdroj pohánějící elektrocentrálu. To znamená nižší náklady na údržbu a okamžitou dostupnost. Kardanové elektrocentrály jsou ideální pro rychlou reakci na výpadky proudu a také pro mobilní nasazení mimo zabudovanou síť.

 

Zaměřte se na výkon

Vybrat správnou kardanovou elektrocentrálu však není jednoduchý úkol. Je třeba zohlednit několik klíčových faktorů. Začněme výkonem elektrocentrály. Přesné určení vašich energetických potřeb je prvním krokem. Jaké spotřebiče budete napájet? Osvětlení v hospodářských prostorách nebo třeba kompresor či čerpadlo? Zjistěte si maximální výkon všech elektrospotřebičů (udávaný ve wattech) a tyto hodnoty sečtěte, abyste získali celkovou energetickou potřebu. K zamyšlení je i jejich vzájemný souběh, který může potřebný výkon výrazně snížit. Volba výkonu elektrocentrály s určitou rezervou je moudrá, aby se zvládly i neočekávané nároky na energii.

 

 

Kompatibilní elektrocentrála

Dalším faktorem je kompatibilita s traktorem. Výkon traktoru a elektrocentrály musí být sladěn, jinak nedostanete požadovaný výstup.

Zjistěte si sílu motoru traktoru udávanou v jednotkách HP (horse power), tedy koňská síla motoru. Klasické traktory mají většinou HP minimálně 50, což vystačí na základní elektrocentrálu. U náročnějších typů je zapotřebí výkonnější traktor. Ale i z výkonnější elektrocentrály dostanete vždy alespoň takový výkon, jaký má připojený traktor, takže elektřina bude po ruce vždy. Pro kardanové připojení elektrocentrály-traktor počítejte se standardní hřídelí „šestidrážkou“.

 

Regulace napětí

Zohledněte také regulaci napětí, která je klíčová pro bezpečné napájení citlivých elektrických zařízení. Volba mezi standardní kapacitní/kompaudní regulací a regulací Automatic Voltage Regulation (AVR) závisí na vašich konkrétních potřebách. Pokud potřebujete pracovat se zařízeními citlivými na kolísání napětí a přepětí, jako jsou měřící přístroje, počítače nebo svářecí zařízení, zvolte si elektrocentrálu s AVR.

Tato regulace napětí je doporučována pro dojírny, mlékárny, sýrárny a všechny provozy dnes již řízené počítači.

 

Elektřina bez starostí

Kardanové elektrocentrály nabízejí jednoduchost a nízké náklady na údržbu. Jednoduše na ně nemusíte myslet a jsou vždy připraveny k akci. Jejich instalace je díky propojení s traktorem snadná a rychlá.

 

Kardanové elektrocentrály MEDVED

Na trhu s kardanovými elektrocentrálami právem dominuje značka MEDVED. Ta má 30-ti letou tradici v oblasti výroby elektrocentrál pro zemědělské potřeby. S jejich širokou paletou modelů z řady MEDVED M-Watt můžete najít řešení pro každou situaci.

 

 

Pokud si nejste jistí výběrem vhodného typu kardanové elektrocentrály, nebo se chcete poradit, neváhejte se na nás obrátit! Kardanové elektrocentrály značky MEDVED máme skladem a provádíme jejich autorizovaný servis s nabídkou náhradních dílů. K tomu nabízíme slevu 15 % na pozáruční servisní práce.