Odborné články

Na co si dát pozor při koupi elektrocentrály?

Elektrocentrála MedvedNejdůležitější parametry každé elektrocentrály jsou provozní výkon a regulace napětí – rozhodují totiž o tom, které spotřebiče lze pomocí dané elektrocentrály pohánět. Musíte se také rozhodnout, zda je pro vás lepší jednofázový nebo třífázový generátor.

 

Jednofázová vs. třífázová elektrocentrála

 

Jednofázová elektrocentrála může napájet jen a pouze jednofázové elektrospotřebiče – např. drobné stavební nářadí, lampy, svářečky, počítače, měřící techniku atp. Tyto spotřebiče poznáte jednoduše, na jejich přívodním kabelu je „klasická“ zástrčka se dvěma kolíky a zdířkou na uzemnění.

 

Třífázová elektrocentrála dokáže pohánět jednofázové i třífázové spotřebiče, takže má širší uplatnění. Třífázové spotřebiče jsou poháněné třífázovým elektromotorem a poznáte je tak, že mají na přívodním kabelu 5 kolíků (u starších typů jen 4). Obvykle jde o větší stroje, jako jsou cirkulárky, míchačky, wapky, stolové a blokové pily atp.

 

Jestliže si kupujete třífázovou elektrocentrálu, nedívejte se jen na její celkový provozní výkon, ale také na provozní výkon na jedné fázi. Ten určuje, jaký výkon elektrocentrála poskytuje pro jednofázové spotřebiče.

 

Provozní výkon: alfa a omega elektrocentrál

 

Provozní výkon elektrocentrál se udává v kVA, které lze jednoduše převést na kWh. U jednofázových elektrocentrál zjednodušeně platí vzoreček 1 kVA = 1 kWh, u třífázových (kvůli účiníku) počítejte, že 1 kVA = cca 0,8 kWh.

 

Součtem štítkového příkonu všech spotřebičů, které chcete elektrocentrálou napájet, pak dojdete k požadovanému výkonu elektrocentrály. Jen si vždycky přičtěte alespoň 10-15 % jako výkonovou rezervu.

 

Problém je, že takto jednoduchý propočet platí jen u těch spotřebičů, které mají po celou dobu provozu stejnou spotřebu. Jde o spotřebiče odporové (ohmové) – a skutečně pro ně platí, že pokud mají na štítku napsaný příkon 3 kW, stačí jim elektrocentrála o výkonu 3,3 kVA (započítána 10% rezerva). Takto můžete napájet třeba klasické žárovky, běžné nářadí, ploténkové vařiče, topidla atp.

 

Složitější je situace u spotřebičů indukčních. Jde o nářadí poháněné elektromotorem (kotoučové pily, vrtací kladiva), které kvůli ztrátám ve vinutí motoru vyžadují při startu 2x – 3x větší výkon, než je jejich štítkový příkon. Naštěstí už je dnes většina těchto spotřebičů vybavená měkkým startem, přesto pro jejich napájení volte elektrocentrálu s dostatečně velkou výkonovou rezervou (ideálně 100 % a více).

 

Ještě komplikovanější je to se spotřebiči s tzv. tvrdým startem – ledničkami, čerpadly nebo třeba kompresory. Ty při svém startu vyžadují 4x – 5x vyšší výkon, než je jejich jmenovitý příkon, někdy dokonce i více. Pro takové spotřebiče musíte mít elektrocentrálu s hodně velkou výkonovou rezervou (řádově stovky procent), anebo si pořiďte elektrocentrálu s tzv. kompaudním trafem. O co jde, to vysvětlíme níže.

 

Dlužíme dodat, že existují také spotřebiče kapacitní – např. výbojky, fotoblesky, úsporné žárovky atp. I ty potřebují vyšší výkon při rozběhu, ale není to tak dramatické, stačí jim asi 1,5 násobek štítkového příkonu.

 

Důležitou informací pro lajcké uživatele je fakt, že když elektrocentrálu provozujete na hranici jejího výkonu, výrazně tím klesá životnost motoru a současně výrazně roste její spotřeba v porovnání s provozem na úrovni 70-80% jejího výkonu.

 

Regulace napětí: tři možnosti

 

Drtivá většina běžných elektrocentrál reguluje napětí pomocí kondenzátoru – jde o tzv. kapacitní regulaci napětí. Tato je nejvhodnější pro většinu spotřebičů, při rozběhu napájeného stroje totiž snese i relativně vysoké zatížení motoru. Kolísání napětí se u tohoto typu regulace pohybuje okolo +-4%.

 

Jestliže však hodláte elektrocentrálou pohánět spotřebiče citlivé na kolísání napětí (měřicí přístroje, počítače, televize, svářečky), pak volte elektrocentrálu s regulací napětí AVR. Ta zabraňuje kolísání napětí v toleranci 2%. Pro srovnání v běžné zásuvce napětí kolísá v rozmezí 10%.

 

Posledním typem regulace je kompaudní regulace, jde o již zmíněné elektrocentrály s kompaudním trafem.Ty jsou vhodné pro napájení přístrojů s tvrdým startem, protože za cenu poklesu napětí dokážou dodat velký rozběhový proud.

 

Roli hrají i detaily

 

Další parametry elektrocentrál už nejsou tolik důležité, přesto není od věci, když si jich všimnete. Jedním z takových je elektrické krytí.

 

Nejčastěji se u elektrocentrál setkáte s krytím IP 23 a IP 54.

 

Elektrocentrála s krytím IP 23 je chráněná před vniknutím předmětů o průměru >12 mm a vodě-dešti padající na přístroj v úhlu 60°. Což splňuje podmínky běžného použití v našich klimatických podmínkách.

 

Oproti tomu elektrocentrála s krytím IP 54 zabraňuje průniku vody do těla přístroje ze všech úhlů a je dokonale chráněná i proti drobným částečkám a prachu.

 

 

 

Jaký pohon?

 

Nejčastější elektrocentrály jsou benzínové, setkáte se ale také s dieselovými, plynovými nebo olejovými. Na výkon jejich pohon vliv nemá, sledujte spíše spotřebu, provozní náklady či ekologičnost provozu.

 

               
 

 

A nezapomínejte na to, že srdcem každé elektrocentrály je její motor. Rozhodně tak volte přístroje s prověřenými motory, za nás můžeme doporučit třeba značky Honda, Kohler, Briggs & Stratton nebo Vanguard. Máte u nich jistotu, že vás v případě nouze nezradí – a navíc si k nim snadno zajistíte servis i náhradní díly.

 

 

Zobrazit jednofázové elektrocentrály

autor

Tomáš Braun

Odborný prodejce a technik působící v oboru již více jak 15 let. Tomáš za dobu svého působení asistoval u nespočtu praktických aplikací, testoval a předával mnoho strojů přímo u zákazníků a prošel řadou odborných školení. Neustále sbírá zkušenosti z praxe, o které se rád podělí.
e-mail: info@manek.cz