Odborné články

Elektrocentrály pro ostrovní a fotovoltaické systémy – jak je vybrat?

Uvažujete o koupi fotovoltaické či solární elektrárny? Chcete získat nezávislost na připojení k distribuční síti? Připravte se i na dny, kdy je venku zataženo, nebo sněží. Skvělé řešení představuje benzínová elektrocentrála s poloautomatickým startem.

 

Záložní zdroje elektrické energie patří mezi nezbytná opatření u desítky firem, skladů, provozoven, chat, rodinných domů a v mnoha dalších případech. Elektrocentrály pořídíte jednofázové i třífázové.  Mohou být jak plynové, tak i například benzinové či dieselové. Nachází uplatnění rovněž coby náhradní zdroj napájení pro ostrovní fotovoltaický systém.

 

Co je to ostrovní systém a jak funguje?

Ostrovní systém je systém nezávislý na rozvodné síti. Využívá se na odlehlých místech, kde je třeba sáhnout po alternativním řešení, protože vybudování elektrické přípojky není možné, nebo by mohlo být problematické (z důvodu příliš vysokých nákladů). Kromě toho si je lidé často zvolí, protože touží po naprosté energetické soběstačnosti.

 

Tento systém tvoří fotovoltaické panely, střídač, regulátor nabíjení a akumulátory. Naprosto stěžejní je výběr správných baterií. Nejlépe uděláte, když se trochu pojistíte: pořiďte si benzínový generátor. Je výhodným opatřením zejména během zimních měsíců – v tomto období nemusí být výkon ostrovního systému dostačující a baterie je potřeba externě dobíjet.

 

 

Elektrocentrály s benzínovým motorem

Na výrobu spolehlivých elektrocentrál a automatických záložních zdrojů se specializuje český výrobce MEDVED. V případě ostrovních systémů se většinou volí jednofázové generátory, problém však nepředstavují ani generátory třífázové.

Proč si pořídit benzínový záložní zdroj? Kromě příznivé pořizovací ceny, kompaktních rozměrů, nízké hmotnosti a bezproblémové údržby, se kterou si poradí téměř každý, nabízí snadný zimní start. Oproti dieselovým generátorům mají sice o něco vyšší spotřebu paliva, ale hodně záleží na tom, jak často bude záložní zdroj v provozu. Nabízí se i možnost pořízení moderního úsporného motoru.

 

U záložních generátorů pro ostrovní systémy nechybí ani poloautomatická jednotka – tu na dálku řídí signál ze střídače (6–12 V). Díky tomuto signálu zajišťuje řídící jednotka autonomní start či vypnutí elektrocentrály. Její součástí je bezobslužný elektrický startér, elektronicky řízený sytič a ventil paliva. Podobné jednotky označujeme jako PDM1.

 

Nespornou výhodou je, že značka MEDVED nabízí tyto jednotky se zpožděným připojením do zátěže, takže se spotřebiče nepřipojí hned po nastartování, ale až jakmile se motor zahřeje – to motoru zajistí podstatně delší životnost a elektrocentrále spolehlivější starty (především v zimních měsících).

 

Výhody poloautomatické jednotky PDM207

Výrobky značky MEDVED uspokojí i náročné klienty. Jejich technicky pokročilá poloautomatická jednotka PDM207 přináší, kromě již zmíněných výhod, mnoho programovatelných funkcí a zajímavé doplňkové možnosti. Ke klíčovým výhodám patří například připojení GSM modulu, který umožňuje sledování a ovládání generátoru pomocí aplikace v chytrém telefonu. Také nádrž paliva lze dovybavit speciálním čidlem, které měří jeho pokles. Pokud se palivo dostane pod předem nastavenou hodnotu, aplikace vás na tuto skutečnost buďto upozorní, nebo elektrocentrálu bezpečně vypne.

 

V letních měsících solární elektrárna postačí k dobytí baterií (v případě, že slunce pravidelně svítí), může se však stát, že baterie v záložním zdroji se začne vybíjet, palivo v karburátoru bude stárnout a dojde-li k delší odstávce, naruší se tím spolehlivost systému. Díky pravidelným profylaktickým startům kontroluje jednotka PDM207 připravenost systému, udržuje motor v chodu a pravidelně dobíjí baterii. V případě, že dojde k poruše, systém na to uživatele včas upozorní.

 

Dle potřeb zákazníka lze doplnit také další funkce jako je zamezení nočního chodu či pravidelný chod v nastavených denních hodinách.

 

 

 

Spolehlivý a úsporný záložní zdroj MEDVED Arctos

Poloautomatický záložní zdroj Arctos 8000 H AVR PDM1 či PDM207 disponuje spolehlivým motorem HONDA iGX s elektronicky řízeným karburátorem. Podobným motorem s elektronickým vstřikováním (EFI) je vybavena i celá výkonová řada elektrocentrál MEDVED. Jeho hlavní předností je vysoká životnost, významná úspora paliva a rychlá reakce na zátěž. Nedílnou součástí je i regulace napětí AVR. Slouží k napájení citlivé elektroniky (počítače, měřicí přístroje nebo UPS).

 

Instalace je snadná

Záložní zdroje MEDVED PDM se dodávají jako plně zapojené sestavy se snadným připojením k rozvaděči. Samozřejmostí je také technická podpora při instalaci. Každý generátor firmy MEDVED je na konci výroby podroben dvoukrokovému testování s připojenou zátěží a je uzpůsoben tak, aby uspokojil potřeby většiny zákazníků.

 

 

Instalace záložního zdroje MEDVED

 

 

V nabídce je také doplňkové příslušenství a pozáruční servis

Benzínové záložní elektrocentrály nevyžadují složitou údržbu ani obsluhu, nabízí se k nim široká škála příslušenství a jejich provoz není drahý.

 

GSM              

 

Záložní zdroj lze umístit také jak do exteriéru, tak do interiéru – k elektrocentrále je možné pořídit podložku pro odtlumení vibrací, přírubu pro napojení pružného výfukového potrubí pro odvod spalin či nádrž pro dlouhodobý nezávislý chod. Součástí doplňkového příslušenství je také zásuvka pro připojení externího ventilátoru – zajišťuje dostatečný přísun čerstvého vzduchu k chlazení stroje, umístěného v interiéru.

 

Potřebujete s výběrem, umístěním či volbou výkonu pomoci? Rádi vám se vším poradíme. Nabízíme rovněž dodatečný záruční a pozáruční servis a snadné pořízení náhradních dílů.

 

 

 

Elektrocentrály a záložní zdroje pro ostrovní systémy PDM

autor

Tomáš Braun

Odborný prodejce a technik působící v oboru již více jak 15 let. Tomáš za dobu svého působení asistoval u nespočtu praktických aplikací, testoval a předával mnoho strojů přímo u zákazníků a prošel řadou odborných školení. Neustále sbírá zkušenosti z praxe, o které se rád podělí.
e-mail: info@manek.cz