Odborné články

Jaký motor vybrat do elektrocentrály?

Při pořizování elektrocentrály sledujeme mnoho parametrů, jak je výstupní napětí regulováno, jaký mají výkon, tak aby energie stačila na všechny spotřebiče, které chceme zapojit, a především jaký mají motor tedy srdce každé elektrocentrály.


Důležité ale také je, abychom se mohli spolehnout na kvalitní motor.
Právě ten vyžaduje u elektrocentrál největší péči a jeho spolehlivost rozhodne o tom, kolik úsilí a prostředků bude potřeba pro dlouhodobý provoz stroje vynaložit.

 

Jednofázové či třífázové elektrocentrály dodávají elektrickou energii v místech, kde chybí přípojka k elektrické síti. Mají tak široké využití ve stavebnictví, průmyslu a při pracích v terénu, ale rovněž představují spolehlivý záložní zdroj energie ve firmách, výtahových systémech a podobně.

 

Při výběru elektrocentrály je vhodné se primárně soustředit na odběr předpokládaných spotřebičů a vypočítat dle něj požadovaný výkon elektrocentrály. Tento parametr ale sám o sobě nestačí, pokud bude elektrocentrála sloužit například k napájení jemné elektroniky či jiných spotřebičů citlivých na kolísání napětí, je vhodné, aby také měla regulaci výstupního napětí AVR (Automatic Voltage Regulator) pomocí tranzistorů - jako mají například elektrocentrály značky MEDVED. Výhodou jsou také automatické jednotky, které pravidelně ověřují funkčnost přístroje a při výpadku proudu elektrocentrálu ihned spustí.

 

Značkové vs. neznačkové elektrocentrály

 

Elektrocentrály jsou vybaveny spalovacím motorem, který může být poháněný buď benzínem, nebo naftou. Benzínové motory mají jednoznačnou výhodu v tom, že jsou levnější nejen z hlediska pořízení, ale také z hlediska provozu a údržby.

 

Při výběru motoru je vhodné spolehnout se na značkové motory, u kterých je jistota vysokého výkonu, kvality, ale také snadného servisování a dostupnosti náhradních dílů. Prověřenou kvalitu a prestiž představují stroje značky Honda, s motory o výkonu až 16,5 kW u modelu GX 690. S méně známými, ale také vysoce spolehlivými americkými motory Vanguard, které se řadí mezi profesionální motory, lze dosáhnout výkonu ještě vyššího, až 32 kW. To především díky nové řadě motorů s řízeným vstřikováním, které kromě okamžité regulace otáček nabízí i výraznou úsporu paliva. Jejich výkon otevírá cestu pro nové silné elektrocentrály. Značka HONDA v roce 2016 přišla také s motory s elektronicky řízeným karburátorem - iGX, což přináší vedle snížení emisí rovněž výše uvedené výhody.

 

Velice kvalitní je také značka motorů Briggs & Stratton, které slibují skvělý poměr cena výkon. Malé jednoválcové motory Briggs jsou výrazně levnější a až o 15-20 % výkonnější v porovnání s jinými značkovými modely, což mnohdy rozhodne při velké zátěži při rozběhu. U všech tří značek se na motor můžete pohodlně spolehnout. Mezi jejich další výhody patří třeba také tichý chod a efektivní spotřeba paliva.

 

Při porovnání kvalitních značkových motorů s těmi asijskými, je potřeba si uvědomit, že zatímco ty profesionální jsou dimenzovány pro chod stroje v řádech tisíců hodin, pak neznačkové motory, mnohdy čínské výroby jsou určeny pro provoz v řádech stovek hodin.

 

Servis a náhradní díly

 

Důležitý je rovněž fakt, že zatímco u renomovaných značek se můžete spolehnout na hustou síť servisních partnerů, pak u neznačkových je dodávka náhradních dílů a většinou i servis samotný velmi komplikovaný. Současně kvalita materiálů použitých dílů určuje i četnost jejich výměny. Mnohé levné alternativy se mohou v tomto ohledu velmi nevyplatit.

 

Jaký motor tedy do elektrocentrály nakonec vybrat? Hleďte i na výkon.

 

Pokud vybíráte elektrocentrálu pouze podle uvedeného výkonu, pak si také ověřte, že pro uvedený výkon alternátoru zvolil výrobce i motor s adekvátním výkonem. Tedy lidověji, jestli motor bude stačit na to "vytočit" z alternátoru uvedený štítkový výkon. Není ojedinělým jevem, že označení elektrocentrály odpovídá potenciálnímu výkonu alternátoru, leč slabý motor na to nestačí. Poznáte to především u točivých strojů - většinou elektromotorů, u který se při rozběhu mnohonásobně zvýší rozběhový proud oproti jmenovitému. Na jejich rozběh proto potřebujete mnohem více energie. Jedná se intervaly trvající zlomek vteřiny nebo několik vteřin. U elektrocentrál MEDVED například platí, že použité motory Vanguard nebo Briggs & Stratton díky motorům o 1-2 HP silnějším vám rozběh podrží a pod tíhou krátkodobé zátěže se neudusí.

 

Toto dilema často přichází v případech, kdy hledáme vhodnou elektrocentrálu pro kompresor, svářečku, vodní nebo tepelné čerpadlo či jiný elektromotor. Nejvhodnějším řešením je provést fyzický test, aby vás poté vaše volba nepřekvapila.

 

Při výběru motoru do elektrocentrál mnohonásobně platí, že levné může vyjít draho a je lepší se spolehnout na kvalitní, značkové motory, které usnadní práci, údržbu a také mají velice dlouhou životnost.

 

 

Zobrazit jednofázové elektrocentrály MEDVED

autor

Tomáš Braun

Odborný prodejce a technik působící v oboru již více jak 15 let. Tomáš za dobu svého působení asistoval u nespočtu praktických aplikací, testoval a předával mnoho strojů přímo u zákazníků a prošel řadou odborných školení. Neustále sbírá zkušenosti z praxe, o které se rád podělí.
e-mail: info@manek.cz