Odborné články

Jak dobře vybrat elektrocentrálu MEDVED?

1 x 230V, 3 x 400 V nebo kardan?

 

Na začátku výběru elektrocentrály je nejprve potřeba si odpovědět na otázku, na co budete především elektrocentrálu používat, zda vám bude dostačovat jednofázová elektrocentrála 1x230V, nebo bude občas zapotřebí napájet třífázové spotřebiče 3x400V anebo je hlavním úkolem centrály, aby uměla svařovat. Ale je tu ještě jedna otázka, kterou si u většiny konkurence položit nemůžete. Potřebuji opravdu s motorem? Nemáte náhodou ve svém vozovém parku stacionární motor nebo traktor, který je vybaven kardanovým výstupem? Jestliže ano, je pro vás jasná volba elektrocentrála M‐Watt ! 

 

 

Jakou regulaci budete potřebovat?

 

Jestli chcete správně zvolit výkon elektrocentrály, potřebujeme celkem přesně znát příkon a typ vašeho spotřebiče, zejména z hlediska nároků na kolísání napájecího napětí a charakter změn zatížení elektrocentrály (proudové nárazy při rozběhu stroje nebo skokové změny příkonu při jeho provozu).

 

AVR regulace

Pokud se jedná o spotřebič, o kterém víte, že je citlivý na kolísání napětí (např. počítač, citlivé lékařské a měřící přístroje, nářadí s elektronickou kontrolou vstupního napětí), musíte zde velmi opatrně volit typ regulace výstupního napětí elektrocentrály. Použijte elektrocentrálu s regulací napětí AVR.  Jedná se o elektronickou regulaci výstupního napětí, které zajišťuje, že kolísání výstupního napětí bude v toleranci ± 2% v celém rozsahu (při konstantním zatížení) až do jmenovitého výkonu elektrocentrály. Regulace AVR není třeba pro svářečky PEGAS nebo ALFIN s PFC ‐ kompenzací účiníku, které nejsou náchylné na kolísání napětí. Je však nutné počítat s výkonovou rezervou elektrocentrály minimálně 30%. 

 

Kompaundní regulace CCL

Potřebujete‐li „roztočit“ asynchronní motor na cirkulárce, řezačce na dlažbu, wapku nebo kompresor, tj.,  zařízení s těžkým či tvrdým rozběhem, rozhodně volíte elektrocentrálu s kompaundním trafem. Tyto motory mají vskutku „TVRDÝ ROZBĚH“, ale kompaundní trafo zajistí, že centrála je schopna dodat veliký rozběhový proud a to i na úkor poklesu napětí. Nižší napětí asynchronnímu motoru nikterak neublíží. Počítejte, že pro svůj „jednokilowatový“ motor potřebujete krátkodobě  2 ‐ 4 násobek jeho jmenovitého výkonu.

 

Kapacitní regulace CCL

Poslední řadou spotřebičů je ruční nářadí s komutátorovými motory, kterým dostatečně postačí výstupní napětí s kapacitní regulací. Příkon spotřebiče může být až do maximálního jmenovitého výkonu elektrocentrály. 

 

 

Možnosti ochrany před nebezpečným dotykem neživých částí

 

Standardně 

Bezpečnost zařízení vzhledem k možnosti poranění elektrickým proudem je zajištěna oddělením – vinutí alternátoru není spojeno se zemí.

 

Volitelné příslušenství (elektrický rozvaděč, jistící prvky, proudový chránič)

Proudový chránič zajišťuje bezpečný provoz a chrání obsluhu v případě poškození izolace. Proudový chránič odpojí elektrický obvod v případě rozdílu elektrického proudu mezi silovým výstupem alternátoru a částí obvodu spojeným se zemí za výstupem z proudového chrániče. 

 

!!!  Nesmí se již spojovat PE a N na PEN !!!

 

 

 

Výběr podle výkonu a typu napájeného zařízení

 

Níže uvedený koeficient určuje přibližný násobek zvýšení „štítkového“ příkonu u napájených zařízení, ke kterému může během provozu krátkodobě docházet, zejména při rozběhu zařízení. 

Většina zařízení má koeficient 1 s výjimkou dále uvedených (seznam není úplný). 

Tlakové myčky        3     
Lednice   3,5-5  
Míchačky na beton, ruční úhlové brusky, kotoučové pily   2,5  
Obráběcí stroje a elektrické brusky   2  
Ponorná čerpadla           3  
Pračky     4  
Kompresory     3,5 ‐5  
Vrtačky, frézky    3  
Halogenová světla a zářivky     1,5  
Drtiče, strunové sekačky, křovinořezy, plotové nůžky, sekačky a řetězové pily   2  

 

 

Poradíme a otestujeme

 

Při výběru elektrocentrály Vám rádi poradíme. Případně vybrané typy přijedeme vyzkoušet, jelikož v některých případech se správný výkon určuje od stolu jen těžko. Jedná se zejména o kompresory, komplexy s více napájenými zařízeními, servery s UPS, chladící boxy atd. Jedná se většinou o napětí 400 V a výkon od 9 – 10 kVA výše. 

 


 

V těchto případech přijede odborný technik v dohodnutém termínu přímo k zákazníkovi s několika typy elektrocentrál a provede praktický test. 

Při tomto testu je nutné, aby zákazník zajistil svého pracovníka zodpovědného za připojení zdrojů. Tento pracovník musí mít odpovídající oprávnění pro vstup do elektrické sítě zákazníka. Výrobce dodá k vyzkoušení elektrocentrály a technika pro jejich obsluhu. Nemá však právo zasahovat do elektroinstalace. 

Obvykle provádíme tyto výkonové testy cca za 1‐2 týdny od prvního kontaktu se zákazníkem. Jedná se o bezplatné a nezávazné testy elektrocentrál jako služba zákazníkovi.

Tato služba se vztahuje na elektrocentrály s dvouválcovým motorem.

 

 

Zobrazit elektrocentrály MEDVED

autor

Tomáš Braun

Odborný prodejce a technik působící v oboru již více jak 15 let. Tomáš za dobu svého působení asistoval u nespočtu praktických aplikací, testoval a předával mnoho strojů přímo u zákazníků a prošel řadou odborných školení. Neustále sbírá zkušenosti z praxe, o které se rád podělí.
e-mail: info@manek.cz