Odborné články

Jak na pravidelnou údržbu a servis elektrocentrál MEDVED

Elektrocentrály MEDVED jsou spolehlivá zařízení s dlouhou životností, abyste však jejich potenciálu využili naplno, musíte jim věnovat pravidelnou péči. Měnit olej a svíčky zapalování, čistit filtry a karburátor nebo seřizovat vůli ventilů. Výsledek za tu námahu každopádně stojí.

 

Kontrolujte olej a filtry před každým startem

 

Hladina motorového oleje a čistota vzduchových filtrů jsou základními předpoklady pro správnou funkčnost elektrocentrály – kontrolujte je proto každý den, případně před každým startem. Hladina motorového oleje musí sahat až k závitům kontrolního otvoru a filtry musí být čisté. V prašném prostředí je raději kontrolujte a popř. čistěte i častěji.

 

Znečištěné filtry zabraňují řádnému proudění vzduchu do karburátoru, což způsobuje kolísání otáček a špatné spalování. Při znečištěném filtru navíc do karburátoru a válce pronikají mikročástice prachu, které následně obrušují pístní kroužky a válec. Výsledkem je rychlejší opotřebení, v krajním případě až trvalé poškození motoru.

 

Jak filtr čistit? Stačí vyklepat a opatrně profouknout filtrační vložku a vyprat molitanovou manžetu. Tu perte v „jarové“ vodě, vyždímejte a lehce nastříkejte olejem. Jestliže je manžeta i po vyprání znečištěná, raději ji vyměňte.

 

Po 100 hodinách provozu vyměňte olej v motoru

 

Po 100 hodinách provozu, případně 12 měsících, bude potřeba vyměnit motorový olej. Vypouštějte ho ideálně ještě z mírně zahřátého motoru, aby snáze odtékal a vzal s sebou více nečistot. Olej vypustíte pomocí vypouštěcího otvoru ve spodní části nádoby.

 

Nový olej doplňte až po spodní závity otvoru. Který olej použít, to se dočtete v servisní knížce nebo manuálu dané elektrocentrály. Obecně každopádně platí, že do motorů HONDA můžete nalít minerální olej 15W-40, do dvouválců nebo motorů jiných značek pak polosyntetiku 10W-40. Do motoru s jedním válcem patří asi litr oleje, do dvouválce 2-3 litry.

 

Po 100 hodinách provozu vás čeká i důkladná kontrola vzduchových filtrů – Pokud stroj pracuje v silně znečištěném prostředí, vyplatí se filtr vyměnit. S výměnou filtrů můžete rovnou vyčistit tlakovým vzduchem mřížky větrání.

 

Vaši pozornost si zaslouží i drobné součásti. Vyčistěte lapač jisker a svíčky zapalování. Upozorňujeme, abyste svíčky nikdy nečistili abrazivními prostředky, jejichž zrnka by mohla na svíčce zůstat a později vniknout do motoru. Po vyčištění svíček nastavte vzdálenost elektrod, u elektrocentrál MEDVED na hodnotu 0,7 – 0,8 mm.

 

Nakonec nezapomeňte ani na odkalovací nádobku karburátoru. Tu nejlépe vymyjete nehořlavým pracím prostředkem, při manipulaci s nádobkou si dávejte pozor, abyste nevdechovali benzinové výpary, případně se benzín nedostal do kontaktu s kůží.

 

Choďte na servisní prohlídky

 

Minimálně jednou za rok byste se svou elektrocentrálou měli zavítat do autorizovaného servisu. Tam vám vyčistí palivovou nádrž, karburátor či sítko, seřídí otáčky motoru i vůli ventilů nebo zkontrolují palivové hadičky. Součástí servisní prohlídky je také elektrorevize celého zařízení dle platné vyhlášky.

 

Rozhodně návštěvu servisu nepodceňujte, minimálně jedna ročně je potřeba. Pokud elektrocentrálu používáte často, můžete servisní intervaly zkrátit.

 

Jak elektrocentrálu skladovat přes zimu?

 

Přes zimu nastávají dva scénáře – buď elektrocentrálu nepoužíváte, anebo ji používáte jako záložní zdroj energie.

 

Pokud přístroj nepoužíváte, vylijte přes zimu všechno palivo a odkalte nádobku karburátoru. Staré palivo by totiž přes zimu mohlo karburátor doslova „zalepit“.

 

Jestliže elektrocentrálu přes zimu využíváte jako záložní zdroj, pak dbejte na to, aby byla nádoba s palivem neustále plná až po okraj – tím zamezíte reakci s kyslíkem. Nebo máte druhou možnost: buď používat vysokooktanový benzín, tzv. "stovku" nebo přidat do paliva aditivum-stabilizátor paliva.

 

Stabilizátor zajistí, že palivo nedegraduje a nezalepí motor. Z našich zkušeností doporučujeme stabilizátory značek Briggs & Stratton (FUEL FIT) nebo HONDA (HONDA PRO).

 

 

Servis elektrocentrál MEDVED

autor

Tomáš Braun

Odborný prodejce a technik působící v oboru již více jak 15 let. Tomáš za dobu svého působení asistoval u nespočtu praktických aplikací, testoval a předával mnoho strojů přímo u zákazníků a prošel řadou odborných školení. Neustále sbírá zkušenosti z praxe, o které se rád podělí.
e-mail: info@manek.cz